Speick

Уникалната история на едно забравено медицинско растение

Speick е познат сред ботаниците като Valerina celtica. Латинското наименование говори за неговата история: „Valere“ от латински „бъди здрав“, и „celtica“ говори за Келтския му произход, днес Планините Нок в Каринтия, Австрия.

Растението Speick има успокояващо действие върху централната нервната система и едновременно с това стимулиращ ефект върху вегетативната нервна система. Шпайк успокоява и ревитализира тялото, ума и душата.

Шпайк е бил познат преди като Spica celtica. На вид наподобява зърнен клас и е било наречено просто Spica /клас/. Впоследствие Spica става Speick.

За да откриете шпайк, вие трябва първо да преодолеете надморската височина на Каринтските Алпи. Ще намерите това, което търсите на около 1,800м. Шпайк изгражда хармонизираща сила в защитената биосфера на резервата в Планините Нок.

Ценното масло шпайк е внимателно получавано от корените на растението от хиляди години. Speick е използван в ароматните вани, в Египет ценното масло е използвано като грижа за кожата 500г пр. Хр. Векове наред всеки ден по няколко тона от растението шпайк са били изнасяни от Венеция по целия свят.

Растението е използвано в медицината още през 10-ти век. Доктор Гален от Пергам излекува император Марк Аврелий от стомашни проблеми с шпайк . Цената на шпайк е била равна на теглото му в злато, а също и предмет на високи данъци. Растението се е изнасяло за Турция, Сирия, Мароко и Судан до края на 20-ти век. През 1936 година, шпайк е заплашен от изчезване и поставен под защита. Така растението губи своята икономическа важност и потъва в забвение.

В последствие основателят на SPEICK Natural Cosmetics – Валтер Рау преоткрива растението и е очарован от него. Той решава да включи лечебните свойства на растението в нежен, естествен сапун за грижа за тялото: Speick Natural Soap.

 

Научно доказано изследване разкрива нещо, което фермерите отдавна вече знаели, а именно че шпайк се възпроизвежда най-добре, когато част от негова реколта се събира контролирано.

Днес шпайк се събира ръчно, така както е било векове наред и е важен източник на доходи за алпийските семейства, които имат лиценз да го събират.

Единствените продукти в света, които съдържат уникалния екстракт от шпайк са тези на натурална козметика Speick. Те са сертифицирани като биологически регулирани от 2003г. Екстрактът от Speick се комбинира с други съставки в зависимост от продуктите. Заедно с ценният екстракт Speick в серията Speick Thermal, например, се съдържат водорасли и кварц в комбинация с плодов аромат на етерични масла.